Voorstelling

De Nieuwe Passie laat je het verhaal van lijden, dood en verrijzen van zeer nabij beleven.

Bij de voorstelling zijn kleine kunstwerken te zien, die zich pas goed ontvouwen wanneer je langer kijkt. Als bezoeker krijg je tijdens de middag acht etsen in handen. Steeds geef je het werk na ongeveer een halve minuut door aan een ander. Bij de etsen hoor je gedichten en tekstfragmenten. Willem Jan Otten leest ze voor.

De kerkzaal is gevuld met maximaal 70 personen. Zij zitten op zeven plaatsen gegroepeerd. Steeds tien personen achter elkaar. Er is dus geen directe buurvrouw- of man. Iedere bezoeker krijgt voor zichzelf de gelegenheid de kunst tot zich te laten komen. Zonder afleiding.

De passiemuziek tijdens de voorstelling is gekozen bij de tekstfragmenten en etsen. Ook de muziek komt intiem dichtbij. Sopraan Margreet Rietveld wordt begeleid door strijkers. Dirigent Patrick van der Linden wisselt deze middag bekende klassieke klanken af met nieuwere passiemuziek.

De gedichten, etsen en muziekstukken vormen een omgang in het lijdensverhaal van Jezus Christus. Daarbij wordt niet de chronologische verhaallijn gevolgd maar komen vooral de belangrijke thema’s van het passieverhaal aan bod. Wat De Nieuwe Passie uniek maakt? De bezoekers krijgen de beelden letterlijk overgeleverd. Daardoor komt de vraag op ieder persoonlijk af: wat doe ik hiermee? Het lijdensverhaal is aanraakbaar in woord, in beeld en in muziek. Een nieuwe vorm waarin het werk van hedendaagse kunstenaars is samengebracht.

Tijden

De voorstelling vindt plaats op zondag 27 maart. De voorstelling duurt een uur.
Er worden drie voorstellingen gegeven, om 13.00 uur, 15.00 uur en 17.00 uur.
De deuren van de kerk zijn open vanaf een kwartier voor de voorstelling.
Na afloop is het mogelijk de expositie kort te bezoeken.

Willem Jan Otten

Schrijver Willem Jan Otten (1951) wordt in brede kring gewaardeerd. Hij is veelvuldig bekroond, onder andere met de Constantijn Huygensprijs, de Libris Literatuurprijs en de P.C. Hooftprijs. Zijn oeuvre is veelzijdig. Willem Jan schrijft poëzie, proza, toneel en essays.

In zijn werk worden grote brandende vragen gesteld: wat geloof ik, wat is mijn diepste verlangen, waar komt het kwaad vandaan, wie volg ik na, ben ik mijn eigen werk? Thema’s uit het christendom zijn veel te vinden in zijn werk.

Willem Jan Otten is in staat om mensen opnieuw te laten nadenken over wat al eeuwen lang wordt geloofd.

Paul van Dongen

Kunstenaar Paul van Dongen (1958) leeft en werkt in Tilburg. Hij volgde de kunstacademie St. Joost in Breda. Daarna was hij onderdeel van de groep kunstenaars die bekend werd onder de naam ‘De Tilburgse School’.  Zijn werk bestaat uit tekeningen, etsen en aquarellen.

Al tekenend geeft Paul betekenis aan de wereld om hem heen. Alles wat leeft zet aan tot tekenen. In zijn werk zijn levensgrote vallende mensen te zien, maar ook tot in de perfectie uitgevoerde minieme hommels, schelpen en zeewieren.

De christelijke thematiek van dood en verrijzenis vormt een rode draad in zijn werk. Zijn kunstwerken bevinden zich onder andere in het Noordbrabants Museum, het Stedelijk Museum Amsterdam en Museum Catharijneconvent.

Ars Musica

Ars Musica – centrum voor klassieke muziek – biedt een podium aan getalenteerde musici. Eén van de hoofddoelen is het aanbieden van muzikale schatten uit de klassieke (kerk)muziek. Ars Musica maakt programma’s die verbindingen maken tussen oude genieën als Bach en Beethoven en nieuwe tijdperken.

Patrick Van der Linden (1976) is artistiek leider van Ars Musica. Hij dirigeert in binnen- en buitenland en is actief als docent directie, zowel in cursusverband als in een eigen lespraktijk. Als docent is hij verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Sopraan Margreet Rietveld (1988) behaalde haar diploma klassieke zang aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle. Margreet was als soliste al te horen in vrijwel alle grote oratoria van Bach, Händel, Haydn, Brahms, Mendelssohn enzovoorts.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial