Joseph Haydn – De zeven laatste woorden

Voor De Nieuwe Passie van 2024 koos dirigent Patrick van der Linden voor ‘De zeven laatste woorden’ van Joseph Haydn. In 1785 kreeg de componist de opdracht van een Spaanse priester om een muziekstuk voor de passietijd te schrijven. De muziek van Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze werd geboren.

In eerste instantie schreef Haydn een orkestwerk. Twee jaar later een versie voor strijkkwartet en zeven jaar daarna een versie met tekst. Tussendoor ontstond een versie voor piano die niet van Haydn is maar wel door hem werd goedgekeurd. Het orkest van Ars Musica zal het muziekstuk met een bezetting van tien strijkers uitvoeren (drie violen, drie altviolen, twee celli en een contrabas).

Haydns opdrachtgever had de stukken bedoeld voor de liturgie van een passiedienst. De zeven delen zouden in de uitvoeringspraktijk worden afgewisseld door preken en lezingen. In Haydns tijd klonken de zeven delen – samen met het voorafgaande Intrada en het afsluitende In Terromoto – dus tussen het gesproken woord. Tegenwoordig is de gewoonte gegroeid om het gehele muziekstuk zonder onderbreking uit te voeren. Maar tijdens de uitvoering op 17 maart 2024 wordt de muziek weer onderbroken. Deze keer door teksten en foto’s van Corbino.

Ars Musica

Ars Musica – centrum voor klassieke muziek – biedt een podium aan getalenteerde musici. Eén van de hoofddoelen is het aanbieden van muzikale schatten uit de klassieke (kerk)muziek. Ars Musica maakt programma’s die verbindingen maken tussen oude genieën als Bach en Beethoven en nieuwe tijdperken.

Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze wordt uitgevoerd door het orkest van Ars Musica in een bezetting van tien strijkers onder leiding van Patrick van der Linden.

Patrick Van der Linden (1976) is artistiek leider van Ars Musica. Hij dirigeert in binnen- en buitenland en is actief als docent directie, zowel in cursusverband als in een eigen lespraktijk. Als docent is hij verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial