Fotografie

Tijdens de uitvoering van Joseph Haydn’s De zeven laatste woorden zal fotograaf Corbino zijn werken tonen. Manshoge ingelijste foto’s zullen ophangen in de zaal van de Bethelkerk. Corbino maakte in meer dan 40 jaar kunstenaarschap vele bijzondere portretten waarvan een deel wordt getoond. Daarnaast zal extra werk van Corbino via een groot projectiescherm te zien zijn. Gedurende het concert verschijnen de foto’s en zal Corbino zijn werken toelichten. Met elkaar vormen ze een omgang in het lijdensverhaal.

De uitvoering vindt plaats in de periode die voorafgaat aan Pasen. Voor Corbino is dit bij uitstek een tijd om bezinnende vragen te stellen. Aan de hand van de foto’s zal hij het publiek meenemen in de vragen die hij zichzelf stelt: ben ik niet te ijdel geweest, te hoogmoedig of te gulzig in hoe ik leef en te werk ga?

In combinatie met de muziek ontstaat een bijzondere voorstelling. Dit met de bedoeling dat oude en nieuwe verhalen over lijden en verrijzenis voor de bezoekers dichtbij komen en tot reflectie en verstilling leiden.

Maarten Corbijn

Corbino is de artiestennaam van Maarten Corbijn van Willenswaard (1959). Hij werd geboren als derde zoon van een predikant en een verpleegkundige. Vanaf de jaren tachtig werkt hij als fotograaf. In veertig jaar kunstenaarschap groeide hij uit tot één van beste fotografen van ons land. Hij maakte iconische portretten van vele bekende en onbekende Nederlanders. Daarnaast maakt hij korte films.

Zijn Corbinobijbel uit 2021 wordt beschouwd als een van de mooiste Nederlandse fotoboeken ooit gepubliceerd. In de inleiding van dit boek schrijft Corbino: “In mijn werk figureren voor wie het wil zien Johannes de Doper, Pontius Pilatus en Maria Magdalena. Zonde, mededogen, overgave, opstanding en geloof regeren mijn oog en oordeel.” NRC-Handelsblad beschreef in een recensie dat Corbino’s werk vol is van verhalen die aan betekenis winnen als je er opnieuw naar kijkt, op zoek naar de grote verhalen achter de beelden.

Het werk van Corbino is te zien geweest in galerieën en musea en is te vinden in diverse collecties, waaronder het Rijksmuseum Amsterdam en het Kunstmuseum Den Haag. Zijn werk is in Den Haag verder terug te vinden bij Theater Diligentia.

De muzikaliteit en overgevoeligheid waarin mijn moeder me wentelde gaf me vleugels bij alle music- video’s en films die ik maakte. Kortom, ik kan en wil mijzelf niet los zien van deze voorgeschiedenis. 

Maarten Corbijn

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial