Schilderijen & keramiek

Tijdens de uitvoering van het Stabat Mater worden vijf schilderijen van Giovanni Dalessi onthuld. De werken, die bijzonder groot zijn, zijn op voorhand niet zichtbaar maar worden bedekt met stof. Gedurende het concert verschijnen de doeken. Met elkaar vormen ze een omgang in het lijdensverhaal.

We zien Maria en Jezus als moeder en kind. Maar ook Veronica, begaan met Jezus die onderweg is naar het kruis. Er is een piëta waarin Maria afscheid neemt van de gestorven Jezus. En een schilderij van Maria Magdalena die de herrezen Jezus herkent in de tuinman. Ze vindt een geliefde terug maar moet ook loslaten.

De schilderijen verbeelden de weg die Jezus gaat in de evangeliën. Tegelijk is de thematiek breder. Universele vragen en emoties worden in de kunstwerken opgeroepen.

Dat geldt ook voor een serie van twaalf keramische beelden in de kerk. Deze tonen de reis van een moeder met haar kind. Zijn het Maria en Jezus of zijn het mensen die vandaag op de vlucht zijn?

Giovanni Dalessi

Giovanni Dalessi (Eindhoven, 1964) behoort tot de top van het Nederlandse realisme. Zijn betekenisvolle werken zijn geliefd bij een groot publiek. Doordat hij binnen aloude thema’s als portret, stilleven en landschap zijn eigen stempel weet te drukken, onderscheidt hij zich van zijn collega’s.

De mensen om hem heen vormen de inspiratie voor zijn werk. In het werk van Dalessi komen Maria en Christus regelmatig voor. Hij schildert hen echter niet met de bedoeling ze zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven. Veel meer schildert hij de essentie van de taferelen. Uit zijn werken spreekt liefde en geborgenheid.

Giovanni Dalessi woont en werkt in Eindhoven. Hij volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch. Hij exposeerde veelvuldig in Nederland en het buitenland bij galerieën en musea. In 2013 werd hij gekozen tot Nederlands ‘Kunstenaar van het jaar’. Als docent werkt hij aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Zwolle.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial