Een nieuwe traditie

Enkele jaren geleden ontstond het plan voor De Nieuwe Passie in de Bethelkerk te Scheveningen. Op deze plek bestond een lange traditie waarbij op Palmpasen de Marcus Passie werd uitgevoerd. Met De Nieuwe Passie wordt gezocht naar eigentijdse vormen om het lijdensverhaal van Jezus Christus te vertellen. Nu met behulp van schilderijen, beeden, fotografie en muziek.

2021 – Marc Mulders

In 2021 werd samengewerkt met kunstenaar Marc Mulders. Zijn olieverfschilderijen en aquarel-collages vormden de basis voor een uniek programma in coronatijd waarbij bezoekers in deze ‘kunstarme’ periode alle tijd en ruimte kregen om de kunstwerken te bezoeken en muziek te beluisteren.

2022 – Paul van Dongen en Willem Jan Otten

In 2022 werd een combinatie gemaakt van poëzie, etsen en klassieke passiemuziek. Dichter Willem Jan Otten en kunstenaar Paul van Dongen stelden met dirigent Patrick van der Linden een voorstelling en expositie samen. De muziek kwam onder andere uit de Matthaus Passion van Johannes Sebastian Bach. Gedichten, kunstwerken en muziekstukken vormden met elkaar een omgang in het lijdensverhaal.

2023 – Giovanni Dalessi en het ‘Stabat Mater’

In 2023 werden schilderijen en sculpturen van Giovanni Dalessi (voormalig Nederlands kunstenaar van het jaar) tentoongesteld. Zijn werk werd gekoppeld aan één van de bekendste muziekstukken waarin het verdriet van Maria bezongen wordt: het Stabat Mater van Giovanni Pergolesi.

2024 – Maarten Corbijn en ‘Zeven laatste woorden’

Voor 2024 is het opnieuw gelukt een toonaangevend kunstenaar te vinden. Fotograaf Maarten Corbijn (artiestennaam Corbino) zal werk exposeren en toelichten. Op zondag 17 maart 2024 zal de voorstelling plaatsvinden. Manshoge ingelijste foto’s zullen dan getoond worden in de zaal van de Bethelkerk. Corbijn maakte in meer dan 40 jaar kunstenaarschap vele bijzondere portretten waarvan een deel wordt opgehangen. Daarnaast zal extra werk van Corbijn via een groot projectiescherm getoond worden. Zijn werk zal gecombineerd worden met het muziekstuk ‘De zeven laatste woorden’ van Joseph Haydn, uitgevoerd door het orkest van Ars Musica onder leiding van Patrick van der Linden.