Expositie

Tijdens de veertigdagentijd is de Bethelkerk verschillende dagen geopend voor het expositiedeel van De Nieuwe Passie. In de kerkzaal zijn plekken ingericht waar de bezoeker een map met kunstwerken van Paul van Dongen ter hand kan nemen. Het werk van deze Tilburgse kunstenaar is uiterst gedetailleerd en verdient het om van dichtbij gezien te worden. Bij de etsen zijn de gedichten en essay-fragmenten van Willem Jan Otten te lezen en via een QR-code op de eigen telefoon te beluisteren.

Tip: neem zelf oordopjes voor uw telefoon mee.

Onder de kerkzaal is een tweede ruimte ingericht met ets-aquarellen van Paul van Dongen. Deze werken houden allemaal verband met de passietijd. Soms wordt dat zichtbaar in een afbeelding van Christus, maar vaker in beelden uit de natuur van sterven en verrijzen. Paul van Dongen ziet in de schepping steeds weer aanknopingspunten met deze thematiek. Toelichting op de werken is te lezen in een gids bij de tentoonstelling. Ook vertelt Paul van Dongen over zijn werk in een introductiefilm die is opgenomen in zijn atelier in Tilburg.

“Paul van Dongen heeft op kleiner formaat de bladen met bloesems, bloemen en planten gemaakt. Streepje voor streepje is het geschapene herschapen. Er is, maak je je sterk, lang en aandachtig gekeken. Het is werk dat je, om een favoriete uitdrukking van Van Dongen te gebruiken, ‘op de hand moet zien’. Dat zegt iets over wat voor hem de ideale verhouding tussen het (kleinere) werk en toeschouwer is: een ets van zijn hand hangt niet zozeer, maar kan ergens in een huis op tafel liggen, het is voor één kijker bedoeld, net als een gedicht, een poëziealbumblad. Je kunt het naar je ogen brengen, en andersom: door je er over te buigen zul je je verliezen in details, wat zeggen wil: je zult het geheel vergeten, en, ongeveer zoals iemand die vlak naast zijn slapende geliefde ligt, zullen je ogen gaan zweven over de huid – steeds oppervlakkiger  wordt je blik…”

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial